beschikbaarheid van je nieuwe merk
Met heel veel zorg heb je een originele bedrijfsnaam bedacht en een mooi logo ontworpen. Het merk staat en hiermee wil je jouw bedrijf onderscheiden van dat van anderen. Controleer en bescherm je merk daarom goed, want voor je het weet heb je te maken met aanhakers en na-apers.
Met een merkrecht op zak kun je optreden tegen merkinbreuk. Dit recht verkrijg je door het merk te registreren. Voordat je een merk registreert, is het uitermate belangrijk om te weten of het merk wel beschikbaar is voor gebruik en registratie. Zelf wil je immers geen inbreuk maken op oudere rechten van anderen, want de gevolgen daarvan kunnen catastrofaal zijn. Maar hoe kom je erachter of het merk al bestaat?
Een eerste check op internet geeft geen zekerheid
Op internet heb je vast gekeken of de door jouw bedachte naam al voorkomt. Deze zal waarschijnlijk wel uit de zoekmachines rollen als een merknaam al gebruikt wordt door iemand. Op internet checken is een goede indicatie. Maar, realiseer je dat het geen enkele zekerheid biedt over de beschikbaarheid van het merk.
Merkbescherming ontstaat door registratie en niet door het gebruik van een merk. Een aantal geregistreerde merken komen misschien niet voor op internet, omdat ze nog niet gebruikt worden. Zo zijn er dus ontelbare merken die je niet terugvindt op het internet, maar waar wel bescherming op rust door registratie in het merkenregister. Andersom wil het niet zeggen dat een merk niet beschikbaar is als je gebruik op internet vindt. Een internet check volstaat dus niet!
Juiste informatie staat in het merkenregister
Laat een merk daarom altijd professioneel onderzoeken in het merkenregister. Dat is heel belangrijk, want alleen dit geeft antwoord op de vraag of je het merk veilig kan gebruiken en registreren.
Wil je zeker weten dat een merknaam en/of een logo beschikbaar zijn? Bij Onel trademarks kun je hiervoor terecht. Wij zoeken naar eventuele bezwaarlijke merken die een obstakel voor jouw merk kunnen zijn. Daarnaast adviseren wij je over de registreerbaarheid van het merk. Dat wil zeggen of de merkeninstantie het merk zal accepteren. Je kunt meer lezen over de eisen met betrekking tot de registreerbaarheid van een merk in onze whitepaper 'Een goede naam verzinnen, hoe doe je dat?'.
Gedegen merkonderzoek naar beschikbaarheid
Bij een volledig onderzoek in het merkenregister naar de beschikbaarheid van een merk wordt niet alleen gekeken naar identieke merken die in het register voorkomen, maar ook naar merken die sterk lijken. Zo krijg je inzage over de mogelijke risico's ten aanzien van jouw merk. Merken die sterk lijken kunnen namelijk ook een bezwaar vormen tegen de registratie en het gebruik van het merk. Voor een ongestoord gebruik en registratie van jouw merk is dit onderzoek noodzakelijk en geeft een volledig beeld.
Er zijn verschillende soorten merkonderzoeken. In sommige situaties kan het raadzaam zijn om te beginnen met een korte check in het merkenregister enkel om te kijken of de identieke naam al voorkomt. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je een lijstje potentiële namen hebt. Aan de hand van een dergelijke check kan een selectie gemaakt worden welke merknamen het meeste in aanmerking komen. Daarna kunnen dan volledige onderzoeken worden verricht voor alleen de meest potentiële merken, in plaats voor alle merken. Dit scheelt in de kosten. Er zijn ook andere gevallen waarin een identieke check handig kan zijn. Wij adviseren je graag wat voor jouw specifieke situatie het beste is om te doen.
Om alle risico’s uit te sluiten is het verstandig om eveneens een handelsnaamonderzoek te doen bij alle Kamers van Koophandel. Het is namelijk mogelijk dat de merknaam niet in het merkenregister voorkomt, maar dat er wel handelsnaamrechten op rusten en ook dit kan problemen opleveren. Je wilt dat natuurlijk op voorhand weten.
Meer informatie over verschillende soorten onderzoeken lees je hier.
Voordelen onderzoek
Om te voorkomen dat je inbreuk maakt op oudere rechten van derden, met alle gevolgen van dien, is merkonderzoek voorafgaand aan de registratie enorm belangrijk.
De voordelen van merkonderzoek op een rij:
- Een onderzoek is slechts een kleine investering in vergelijking met mogelijk zeer grote (financiële) gevolgen.
- Je bent bekend met de mogelijke risico’s van rechten op oudere merken.
- Eventuele conflicten met merkhouders van oudere rechten kunnen van tevoren worden geëlimineerd. Zo is er vrij baan voor registratie en gebruik van je merk.
- Komt er onverhoopt een groot bezwaar naar voren dan weet je op voorhand dat je merk niet beschikbaar is en kun je voor een ander merk kiezen dat wel beschikbaar is.
Geef je merk geen valse start! Met een onderzoek ontstaan er dus geen onaangename verrassingen achteraf die alle moeite en energie die je in het merk hebt gestoken verloren laten gaan.
Gedegen onderzoek voorafgaand aan de registratie van je merk is dus een essentieel onderdeel bij de bescherming van je merk.
Je kunt meer lezen over onderzoeken op onze blogs 'Onderzoek naar logo's, woorden en handelsnamen' en 'Merk onderzoeken? Lees de 4 tips!'.
Onel trademarks is een merkenbureau gespecialiseerd in merkbescherming voor MKB'ers. Opvallend tussen de andere merkenbureaus, omdat we direct tot de kern komen en eerlijk zijn over de mogelijkheden en valkuilen van je merk. Je krijgt van ons geen eindeloze juridische analyses, maar een praktisch advies in begrijpelijke taal over de bescherming van je merk. We putten uit onze jarenlange ervaring met MKB'ers en samen maken we de juiste keuzes om jouw merk optimaal te beschermen. Loud & Clear, dat is Onel.
Lees ook ons blog 'In 3 stappen maximale merkbescherming'.