een goede naam verzinnen, hoe doe je dat?
INLEIDING
In deze whitepaper gaan wij dieper in op de vraag wat een goede naam is voor een nieuw product, dienst of bedrijf. Ben je bezig met de ontwikkeling van een nieuwe naam? Lees dan de tips van naamcreatiebureau Naem en Onel trademarks, merkenjuristen. Een onderscheidende en catchy naam, die ook nog eens als merk te beschermen is, is dichterbij dan je denkt!
VOOR WIE IS DEZE INFORMATIE?
Voor iedereen die bedrijfsmatig een naam moet verzinnen voor een nieuw bedrijf, dienst of product.
De kracht VAN EEN GOEDE MERKNAAM
Vanuit commercieel oogpunt:
Een naam is zoveel meer dan de combinatie van een aantal letters. Het is het boegbeeld van de totale identiteit. Een naam zegt waar het bedrijf of het product voor staat en wat het wil uitstralen naar de consument. De keuze van een goede merknaam is dan ook essentieel voor het toekomstige succes van de onderneming.
Vanuit juridisch oogpunt:
Natuurlijk wil je de exclusieve rechten op een naam krijgen wanneer je in een naam investeert. Met een registratie wordt het merk beschermd tegen namaak en inbreukmakers. Maar let op, niet elke naam voldoet aan de wettelijke eisen. Om in aanmerking te komen voor bescherming, is het belangrijk dat een naam onderscheidend is. Alleen dan kan deze maximaal beschermd en afgeschermd worden.
“De naam is het belangrijkste communicatiemiddel van een product, dienst, bedrijf of organisatie. Alles begint bij het kiezen van een strategisch doordachte, sterke en effectieve merknaam.”
Christian Knaap, directeur Naem
Wat is een merk?
Een merk is een naam, logo en/of een combinatie daarvan, waar een consument producten of diensten aan herkent. Een naam is dus een merk als de naam producten of diensten onderscheidt. Doordat de consument het merk herkent en bepaalde waarden toekent, zorgt een merk voor onderscheid, herkenbaarheid en zekerheid.
Bij een merk denken veel mensen aan bijvoorbeeld Coca-Cola, de naam van het drankje. Maar Coca-Cola is ook de naam van het bedrijf (wat ook een merkfunctie heeft). Niet alleen een naam of logo onderscheidt zich, mensen herkennen het merk Coca-Cola ook aan de vorm van de fles. Vormen kunnen dus ook een merk zijn, net als kleuren. In geval van Coca-Cola de kleur rood. Zelfs slogans kunnen in sommige gevallen als merk worden vastgelegd.
Voorwaarden merkbescherming
Om als merk bescherming te krijgen, moet het merk aan een aantal voorwaarden voldoen:
- Een merk moet onderscheidend zijn. Een beschrijvend merk kan door de merkinstanties (deels) worden afgewezen. Een merk mag dus niet de kenmerken van het product beschrijven (ComfortChair), een gebruikelijke naam zijn voor de producten (DarkChoco) of te algemeen zijn (SuperTelecom). Lees verder onder beschrijvende namen.
- Een merk mag ook niet misleidend zijn. Bijvoorbeeld ‘Champagne’ terwijl het niet uit de champagne streek komt.
- Tot slot moet het merk beschikbaar zijn. Je wil natuurlijk niet dat er, onbedoeld, inbreuk wordt gemaakt op oudere rechten van anderen. Het is daarom belangrijk dat er onderzocht wordt of er geen oudere merken zijn die lijken op het merk dat jij wil gebruiken. Met goed merkonderzoek kunnen wij je helpen.
Merknamen kunnen als volgt ingedeeld worden:
1. Beschrijvende namen
VOORDELEN
Wasmachinetekoop.nl. Je weet precies wat je bij dit bedrijf kan vinden. De keuze voor een beschrijvend merk is dan ook voornamelijk gebaseerd op gemak, zodat de verkoper de consument niet hoeft te informeren waar het merk voor bedoeld is of wat de kwaliteiten van een merk zijn.
NADELEN
Een beschrijvend merk omvat gebruikelijke woorden die je niet of moeilijk via het merkenrecht kan monopoliseren. Een beschrijvend merk heeft dus weliswaar een vliegende start, maar wordt ingehaald als het succesvol is. Concurrenten mogen deze ‘algemene woorden’ immers ook gebruiken. Er kan geen alleenrecht op worden geclaimd. Er zijn uitzonderingen van beschrijvende namen die als nog merkrecht hebben verworven door intensief gebruik. Bijvoorbeeld De Bank, van de ABN AMRO bank. Maar ook al is een dergelijk merk succesvol geregistreerd, het juridisch afschermen van een dergelijk merk kost in de regel veel tijd, energie en geld.
OPLOSSING
Een op zichzelf beschrijvend teken kan niet worden geregistreerd als merk. Voeg je een onderscheidend element toe, dan kan je het wel als merk registreren.
Aan de beschrijvende aanduiding RENT A CAR kan je bijvoorbeeld een onderscheidend logo toevoegen. Let op, dit beeldelement mag niet bestaan uit alleen een lettertype of een beeldelement dat beschrijvend is. Een auto bijvoorbeeld. Dit maakt het merk namelijk nog steeds niet onderscheidend. Ook het toevoegen van een onderscheidend woord is een mogelijkheid, bijvoorbeeld WOUTER’S RENT A CAR.
De beschermingsomvang blijft echter nog wel beperkt! Maar je krijgt na registratie wel een exclusief merkrecht op de combinatie en door het merk intensief te gebruiken kan de consument het merk wel steeds meer herkennen. Daarbij werkt het in ieder geval ook afschrikwekkend naar anderen die deze merkregistratie tegenkomen bij een merkonderzoek.
CASE
Een reisbureau wil een nieuwe naam en verzint Holidayonline. Deze naam is te beschrijvend, de naam zegt iets over vakanties die online te boeken zijn. Het reisbureau kan twee dingen doen:
- Een nieuwe naam verzinnen; een verwijzende naam of een fantasienaam.
- Een logo/grafisch element toevoegen.
2. Verwijzende namen
VOORDELEN
Puma verwijst naar een poema, een dier dat snel kan rennen. Iets waar je je als sportmerk graag mee wil associëren. Ook Juicy Details is een leuke naam voor een sappenbar. Deze naam heeft wel juice in zich maar de betekenis (sappige details) verwijst niet per se naar het maken van sapjes. Deze merken geven lading aan je merk. Ook zijn dergelijke merken juridisch beter af te schermen.
NADELEN
Met deze merken zal de effort om je doelgroep te informeren wat je doet groter zijn dan bij beschrijvende merken. Ook zijn bestaande woorden vaker als merk vastgelegd en daarom niet altijd meer beschikbaar.
CASE
In plaats van Holidayonline kiest het reisbureau de naam Sunsetdreams. Deze naam bestaat uit twee bestaande woorden die suggestief zijn en dus de diensten niet op een directe manier beschrijven. Dromen over zonsondergangen link je wel aan vakanties, maar deze woordcombinatie verwijst niet direct naar de diensten van een reisbureau. Deze naam is dus een prima merk.
3. Fantasienamen
VOORDELEN
Fantasienamen zijn namen die nog niet bestaan, maar ook weer geen simpele samentrekking van twee bestaande woorden zijn. Voorbeelden van fantasienamen zijn Qlima, Blendle en Kodak.
Een goed bedacht abstract woord heeft weliswaar geen betekenis, maar suggereert wel een bepaalde waarde of gevoel, in lijn met wat het product of diensten/bedrijf moet uitstralen. De beschermingsomvang van een dergelijk merk is over het algemeen groot en omdat het een fantasienaam is, vormen deze merken vaak weinig problemen met het oog op oudere merken.
NADELEN
Bij dergelijke merken is het niet direct duidelijk wat het bedrijf of product inhoudt. Er komt dus meer marketing aan te pas.
CASE
Het reisbureau gaat een stapje verder dan Sunsetdreams en kiest voor een fantasienaam: Sunner. Een naam die weliswaar verwijst naar de zon, maar een niet bestaand woord is en om die reden een erg goed merk is.
Logo’s
Wat we hierboven hebben verteld, geldt ook voor logo’s. Mensen zijn nu eenmaal visueel ingesteld en herkennen je aan kleuren, lettertype en grafische elementen. Een logo onderscheidt een product, bedrijf of dienst dus van concurrenten. Een logo communiceert ook de uitstraling, de visuele identiteit. Succesvolle bedrijven hebben dan ook vaak een origineel en sterk logo naast een mooie naam. Denk aan Nike en de swoosh van Nike.
Let op, een logo kan ook beschrijvend en verwijzend of abstract zijn. En ook bij logo’s geldt dat beschrijvende logo’s een kleine beschermingsomvang kennen en moeilijker te registreren zijn, zeker in combinatie met een beschrijvend woord.
Een logo OF grafisch element toevoegen
Als je een beschrijvend merk hebt en je wil het merk toch registreren als merk dan is het toevoegen van een grafisch element/logo/afbeelding een goede oplossing. Maar niet elk logo voegt voldoende toe, bijv.:

De afwijkende ‘H’ en het lettertype is een grafisch element maar het geheel is nog steeds banaal en beschrijvend.

In dit logo heeft het reisbureau meer grafische elementen toegevoegd. Het probleem is echter dat dit grafische element (een gele balk) een nogal gebruikelijke vorm is. Om die reden is het gehele merk nog onvoldoende onderscheidend.

Het toevoegen van een afzonderlijk grafisch element/afbeelding is vaak een goed idee. Wel mag deze afbeelding zelf weer niet beschrijvend zijn. De zon in dit logo beschrijft Holiday en het geheel is dus niet onderscheidend.

De afbeelding bestaat uit palmbomen en een ondergaande zon met oranje ring met de woorden Holidayonline. Door de grafische weergave van de palmbomen en het eiland, de gele zon en oranje ring ontstaat een origineel grafisch element dat het gehele merk onderscheidend maakt. Dit logo zal dus worden geaccepteerd.

Ook kan er gekozen worden voor een abstract element dat niets met de woorden in het merk te maken heeft. Dit grafische element is onderscheidend zodat het hele logo geaccepteerd zal worden door de merkeninstanties.
Het ideale merk
Wat het ideale merk voor jou is, hangt af van wat de plannen zijn met merk en wat de uitstraling moet zijn. Wat wij als merkenjurist in ieder geval graag zien, is een verwijzend merk en het liefst een fantasienaam en een logo dat bestaat uit grafische elementen en geen relatie heeft met de producten. Deze merken kunnen het beste beschermd en afgeschermd worden. Naast alle juridische aspecten moet je natuurlijk wel kiezen voor de allerbeste merknaam. Je kan deze naam maar één keer goed kiezen. Een logo kan je nog weleens veranderen in de toekomst, een naam is een veel moeilijker communicatie-item om aan te passen.
Tips & tricks
- Kies voor een verwijzende naam of fantasienaam.
- Kies een origineel logo.
- Onderzoek via ons of je naam beschikbaar is.
- Bescherm je naam als merk.
- Nieuw product? Bedenk ook een soortnaam!
- Gebruik je merk altijd als merk, dus met een hoofdletter, met ® en nooit als soortnaam.
Hulp nodig? NAEM kan helpen!
Mail of bel ons vrijblijvend. Wij kijken graag met je mee! Kom je er nog niet uit, dan heb je misschien de hulp nodig van Naem, onze partner en specialist in het bedenken van sterke merknamen en logo’s. Naem kan je begeleiden bij de naamcreatie. WWW.NAEM.NL
Over Onel trademarks
Onel trademarks is een merkenbureau gespecialiseerd in merkbescherming voor het MKB. Opvallend tussen de andere merkenbureaus, omdat we direct tot de kern komen en eerlijk zijn over de mogelijkheden en valkuilen van je merk. Je krijgt van ons geen eindeloze juridische analyses, maar een praktisch advies in begrijpelijke taal over de bescherming van je merk. We putten uit onze jarenlange ervaring met het MKB en samen maken we de juiste keuzes om jouw merk optimaal te beschermen. Loud & Clear, dat is Onel.
VOORDELEN MERKENJURIST ONEL
- Je krijgt maximale bescherming van je merk door merkenjuristen. Zij zijn erkend door de beroepsvereniging voor merkenjuristen en bekend met de wetgeving en de daarop gebaseerde rechtspraak en literatuur.
- Je krijgt slimme oplossingen en de beste route voor de bescherming van je merk.
- Je krijgt heldere en praktische adviezen. Door onze jarenlange ervaring begrijpen wij de wensen en prioriteiten van MKB'ers.
- Alle administratieve rompslomp word je uit handen genomen.
- Je vergeet nooit een termijn, want wij beheren je merkenportfolio en bewaken termijnen.
- Je hebt een partner die je bijstaat in conflicten, aan wie je alles kan vragen en die met je meedenkt.
Wil je meer weten over merkbescherming?
Vraag dan kosteloos ons merkenboekje 'Het begint met een idee...' op. Deze praktische vraagbaak voor de bescherming van merken heeft al menig MKB'er wijzer gemaakt.