In 3 stappen Maximale merkbescherming
Hoe werkt het beschermen van een nieuw merk?
Je hebt net een nieuwe merknaam verzonnen. Dat is niet voor niets, want merken worden gebruikt om producten of diensten te onderscheiden en ze een eigen karakter te geven. Ze kennen veel verschijningsvormen. Van bedrijfsnaam of productnaam tot logo, vorm of kleur.
Je verkrijgt een merkrecht door je merk in te schrijven in het merkenregister. Op basis van een merkrecht kun je optreden tegen inbreuk op jouw merk. Enkel gebruik van een merk levert geen rechten op. Registratie in het merkenregister is noodzakelijk om bescherming te verkrijgen. Lees meer in ons blog '5 voordelen van merkregistratie' over waarom je je merk moet vastleggen.
Hoe werkt dat precies, merkbescherming? Wat moet je weten en hoe pak je dat aan? Wij helpen je graag.
Maximale merkbescherming bestaat uit drie stappen:
- Onderzoek
- Registratie
- Bewaking
Voorafgaand onderzoek om de beschikbaarheid van een merk te bepalen is essentieel. Alleen het registreren van een merk is dus niet voldoende. En als een merk eenmaal is geregistreerd, dan is het van belang dat het merk goed wordt bewaakt tegen inbreukmakers. Meer lezen over merkbewaking en hoe het je kan helpen? Lees ons blog '5 voordelen van merkregistratie'.
De drie stappen voor maximale merkbescherming leggen we hieronder uitgebreider uit.
Stap 1: Onderzoek
Wil je je merk ongestoord introduceren en gebruiken? Dan is het verstandig om vóór de registratie het merk te laten onderzoeken of het daadwerkelijk beschikbaar is. Zo voorkom je dat je inbreuk maakt op oudere rechten van derden met alle gevolgen van dien. Alleen al in het Benelux merkenregister staan een miljoen merken. De kans is dan ook zeer reëel dat er een merk bestaat dat hetzelfde is of sterk lijkt op het merk dat jij wilt registreren en dat ook nog bedoeld is voor dezelfde producten of diensten.
De voordelen van merkonderzoek:
- Het is slechts een klein investering om een onderzoek te laten doen in vergelijking met mogelijk zeer grote (financiële) gevolgen.
- Na onderzoek ben je direct bekend met de mogelijke risico’s van rechten op oudere merken.
- Eventuele conflicten met merkhouders van oudere rechten kunnen van tevoren worden geëlimineerd. Er is dan vrij baan voor registratie en gebruik van jouw merk.
Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de beschikbaarheid en de eventuele risico’s zijn er verschillende soorten onderzoeken mogelijk. Lees hier meer over in onze blogs 'Merk onderzoeken? Lees de 4 tips!' en 'Welke merkonderzoeken zijn er?'.
Stap 2: Registratie
Elk teken dat dient ter onderscheiding van producten of diensten kan als merk geregistreerd worden. Denk aan:
- Bedrijfsnamen (handelsnaam)
- Productnamen
- Logo’s
- Cijfers- en lettercombinaties
- Speciale schrijfwijzen
- Slagzinnen
- Klanken
- Kleuren
- Vormen van producten of verpakkingen
- Portretten
Beschrijvende merken, zoals ‘milk & fruit’ voor een drankje op basis van melk en fruit, kunnen niet als merk worden geregistreerd. Dergelijke namen zijn te algemeen van aard voor de producten waarvoor het is bedoeld. Een belangrijke voorwaarde is dat een merk onderscheidend vermogen heeft.
Bij een merkaanvraag moet opgegeven worden voor welke producten of diensten het merk is bedoeld. Op die manier kunnen twee dezelfde merken voor totaal andere producten naast elkaar bestaan. Denk aan AJAX de voetbalclub, AJAX voor brandblussers en AJAX voor reinigingsproducten. Of DOVE voor chocolade en DOVE voor doucheproducten.
Waar je het merk wilt registreren is uiteraard verder ook nog belangrijk om te bepalen. Het is niet mogelijk om met één registratie wereldwijd te registreren, maar er zijn wel verschillende systemen waarbij in één keer een groot aantal landen gedekt zijn. Klik hier voor meer informatie over merkbescherming in het buitenland.
Lees meer in ons blog 'Merkregistratie? Volg het stappenplan!' over een handig stappenplan hoe te beginnen bij een merkregistratie.
Stap 3: Bewaking
Met een geregistreerd merk krijg je het exclusieve recht op het merk. Dit geeft je de mogelijkheid om op te treden tegen merken die hetzelfde zijn of erg lijken op jouw merk. Let wel, als merkhouder moet je wel zélf je merk actief verdedigen. De merkeninstantie weigert een aanvraag van eenzelfde of een gelijkend merk niet omdat jouw merk al bestaat. Het initiatief om bezwaar te maken ligt bij de merkhouder zelf. Uiteraard helpen we je hierbij. Maar hoe weet je of een bezwaarlijk merk wordt aangevraagd?
Laat je merk opnemen in ons bewakingsysteem. Alle merken die worden ingediend voor registratie, worden dan vergeleken met jouw merk. Lijkt een merk te sterk? Dan ontvang je direct bericht en kunnen we actie ondernemen. Een registratie van een merk is één, maar een actieve verdediging tegen inbreukmakers is minstens zo belangrijk. Daar komt onze expertise ook om de hoek kijken.
De voordelen van bewaking:
- Merkbewaking werkt kostenbesparend! Er kan gebruik worden gemaakt van speciale bezwaarprocedures waardoor een dure gang naar de rechter wordt vermeden.
- Door merkbewaking kunnen we snel optreden en is een wederpartij eerder geneigd zijn voorbereidingen te stoppen dan wanneer hij enkele jaren het inbreukmakende merk of de inbreukmakende handelsnaam gebruikt.
- Met merkbewaking weten we in een zo vroeg mogelijk stadium over inbreuk op je merk zodat de schade aan het merk wordt beperkt.
- Merkbewaking is essentieel voor het actief beschermen van je merk.
Lees ook ons blog 'De soorten merkbewaking op een rij'.
Onel trademarks is een merkenbureau gespecialiseerd in merkbescherming voor MKB'ers. Opvallend tussen de andere merkenbureaus, omdat we direct tot de kern komen en eerlijk zijn over de mogelijkheden en valkuilen van je merk. Je krijgt van ons geen eindeloze juridische analyses, maar een praktisch advies in begrijpelijke taal over de bescherming van je merk. We putten uit onze jarenlange ervaring met MKB'ers en samen maken we de juiste keuzes om jouw merk optimaal te beschermen. Loud & Clear, dat is Onel.