merk onderzoeken? Lees de 4 tips!
Om te voorkomen dat je inbreuk maakt op de rechten van een ander merk is het verstandig om voorafgaand aan de registratie van het merk te controleren of jouw merk daadwerkelijk beschikbaar is. Zo weet je of je jouw merk ongestoord kan gebruiken en introduceren. In het Benelux register alleen al zijn meer dan een miljoen merken geregistreerd. De kans is dan ook zeer reëel dat er een merk bestaat dat hetzelfde is of sterk lijkt op het merk dat jij wilt registreren en ook nog bedoeld is voor dezelfde producten of diensten.
Wil je een weloverwogen beslissing maken voordat je je merknaam gaat gebruiken of je merknaam laat registreren? Met een merkonderzoek van Onel trademarks krijg je een helder en praktisch advies over de beschikbaarheid en registreerbaarheid van een merknaam of logo. Als blijkt dat de merknaam niet beschikbaar is en de kans groot is dat je inbreuk maakt op de oudere merkrechten van iemand anders, adviseren wij je over mogelijke vervolgstappen. Een kleine wijziging is soms al voldoende om een merknaam wel probleemloos te registreren!
Hieronder vier tips om aan te denken bij het onderzoeken van merken.
TIP 1 | zoeken op Google, slechts een goed begin
Je hebt ongetwijfeld zelf al op internet gekeken of de naam voorkomt via zoekmachines of in online registers bij het bedenken van jouw merknaam. Op zich een hele logische en goeie eerste check, maar pas hiermee wel op. Veel merken waar een merkrecht op rust, zijn nog niet in gebruik terwijl de houders van deze merken hier wél rechten aan kunnen ontlenen. De zoekresultaten in Google of een ander zoekprogramma geven slechts een eerste indicatie van het gebruik van de voorgenomen merknaam. Beschermde maar nog niet gebruikte merknamen zijn daarom nog niet op het internet te vinden. Verbind daarom geen conclusies aan internetonderzoek van merknamen. Het gevaar is aanwezig dat je inbreuk pleegt op oudere merkrechten.
Het tegenovergestelde kan ook het geval zijn, namelijk dat je concludeert dat de naam voor jou niet meer beschikbaar is voor gebruik. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Gebruik van een gevonden naam kan een heel ander land betreffen en geen risico vormen voor je merk.
Tip 2 | online zoeken merkenregisters niet altijd betrouwbaar
De nauwkeurigheid van online merkenregisters laat soms te wensen over. Bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) - de officiële instantie voor merkregistratie in Nederland, België en Luxemburg - komen sterk gelijkende merknamen of merknamen met een aanvullend woord niet uit een check naar voren. Als je bijvoorbeeld ISIX zoekt, wordt ISIKS of IESIX niet gesignaleerd. Zelfs spaties kunnen van invloed zijn op het zoekresultaat! Het risico is dan ook erg groot dat je belangrijke merken mist. Om ongestoord jouw merk te kunnen gebruiken en registreren, heeft Onel speciale software in huis waarmee bezwaarlijke merknamen zichtbaar te maken zijn en een volledige risico-inschatting te maken is.
TIP 3 | Wees op tijd!
Schakel een merkenjurist tijdig in, het liefst al bij de ontwikkeling van het merk. Je merkenjurist denkt graag met je mee en je krijgt tips waar je op moet letten bij het bedenken van een merk. Helaas komt het geregeld voor dat merkhouders op het laatste moment nog bedenken dat er een merkonderzoek moet plaatsvinden, met grote risico’s tot gevolg. In de praktijk komt het voor dat, ondanks een negatief merkonderzoek, toch voor de merknaam wordt gekozen, omdat er geen tijd meer is om een nieuwe naam te bedenken of het merk aan te passen. Of omdat er al flink in het merk geïnvesteerd is (briefpapier, marketinguitingen, etc). Ondanks de risico’s die registratie en gebruik ervan met zich mee brengen, gaat men dan toch door met het merk. Valt er daarna een sommatiebrief van een oudere merkhouder op de mat, dan heb je weinig daar tegenin te brengen.
Tip 4 | Handelsnamen kunnen ook een obstakel vormen
Naast oudere identieke en gelijkende merken kunnen ook oudere handelsnamen een obstakel vormen voor je nieuwe merk. Daarom is het noodzakelijk om naast een volledig beschikbaarheidsonderzoek in het merkenregister ook een onderzoek bij de Kamer van Koophandel te verrichten. Na dit onderzoek ben je op de hoogte over of er oudere handelsnamen bestaan waarvan de eigenaren je kunnen aanklagen wegens inbreuk. Dit wil je uiteraard voorkomen, je wilt tenslotte ongestoord gebruik kunnen maken van je merk. Dus, om alle risico’s uit te sluiten, is het belangrijk om na een positieve uitkomst van een merkonderzoek, ook nog een handelsnaamonderzoek te laten doen.
In onze whitepaper 'Een goede naam verzinnen. Hoe doe je dat?' kun je meer lezen over het bedenken van een merknaam.
Zorg dat je ruim voor de registratie van het merk gedegen onderzoek laat doen. Onderzoek is een belangrijk aspect van merkbescherming. Het is cruciaal om je merk ongestoord te gebruiken. Meer hierover is te lezen op onze blogs 'Beschikbaarheid van je nieuwe merk' en 'Welke merkonderzoeken zijn er?'.
Onel trademarks is een merkenbureau gespecialiseerd in merkbescherming voor MKB'ers. Opvallend tussen de andere merkenbureaus, omdat we direct tot de kern komen en eerlijk zijn over de mogelijkheden en valkuilen van je merk. Je krijgt van ons geen eindeloze juridische analyses, maar een praktisch advies in begrijpelijke taal over de bescherming van je merk. We putten uit onze jarenlange ervaring met MKB'ers en samen maken we de juiste keuzes om jouw merk optimaal te beschermen. Loud & Clear, dat is Onel.