Je merk vastleggen in het buitenland? 5 tips op een rij!
Zodra je besluit met je merk de grens over te gaan, is bescherming van je merk in desbetreffende landen belangrijk. Merkbescherming is in principe een nationale aangelegenheid en moet per land geregeld worden. Er zijn twee kostenefficiënte manieren om het merk in één keer in veel landen vast te leggen: de Europese registratie en de Internationale registratie. In ons blog 'Wat houden de verschillende merkregistratiesystemen in?' lees je hier meer over.
Hieronder zetten we 5 tips op een rij voor het vastleggen van je merk in het buitenland zodat het goed beschermd is.
Tip 1 | Kies een naam die ook in het buitenland werkt
Houd bij het kiezen van een merknaam rekening met eventuele wensen of plannen om het merk ook over de grens te vermarkten. Jouw merknaam betekent in Nederland wellicht iets heel anders dan in het buitenland. Je zult niet de eerste zijn die tegen een ongelukkige betekenis aanloopt. Fiat Uno® betekent in het Fins bijvoorbeeld ‘Fiat Sukkel’. Dit helpt natuurlijk niet bij het bouwen aan een succesvol merk.
Mocht je met je merk plannen hebben voor landen waar in een ander schrift dan Latijn wordt geschreven, dan is er een 'vertaling' van je merk nodig. Vertaling van je merk in bijvoorbeeld Japanse of Chinese tekens heet translitteratie. Voor de translitteratie van je merk in het lokale schrift moet een aparte merkaanvraag worden ingediend. Lees ook ons blog 'Voorkom vervelende situaties en doe merkonderzoek in het buitenland!'.
Tip 2 | Laat je merknaam of logo onderzoeken op beschikbaarheid in het buitenland
Ga je een merk direct in verschillende landen gebruiken, dan kun je je merk het beste in al die landen laten onderzoeken. Onel trademarks beschikt over een speciale dienst om je merknaam of logo te laten onderzoeken in het buitenland. Hierbij wordt een bundeling van onderzoeken gedaan door lokale collega’s in alle relevante landen. Het is snel, betrouwbaar en met lokaal advies. Dit laatste is onmisbaar want vaak werkt het merkenrecht in andere landen nét even anders. Bij deze onderzoeken wordt je merk ook linguïstisch onderzocht. Zo kom je te weten of je merk in het buitenland een negatieve betekenis of associatie heeft - zie tip 1. Lees ook ons blog 'Voorkom vervelende situaties en doe merkonderzoek in het buitenland!'.
Tip 3 | Bepaal de beste ‘route’ voor merkbescherming
Met onze jarenlange expertise is je merkregistratie in goede handen. Afhankelijk van je toekomstplannen, je budget en je wensen kunnen onze merkenjuristen bepalen hoe je je merk maximaal kunt beschermen. Een merkregistratie begint met een advies over wat je precies moet registreren. Niet elke registratie heeft per se toegevoegde waarde en strategische keuzes zijn van groot belang. De details van je toekomstplannen en territoriale belangen zijn voor ons belangrijk om te weten. Op basis daarvan krijg je een strategisch advies waar en wat je precies moet registreren om te kunnen optreden tegen eventuele inbreukmakers. In het ene land gelden andere regels dan in het andere. Daarom bekijken wij welk type registratie het beste voor je is aan de hand van je budget, commerciële activiteiten en toekomstplannen.
tip 4 | Maak gebruik van het recht van voorrang
Heb je al een Benelux merkregistratie en wil je het merk ook in een ander land aanvragen? Je kunt dan het recht van voorrang inroepen als dit binnen zes maanden na de aanvraagdatum van het Benelux merk plaatsvindt. Dit is gunstig, want jouw eerdere aanvraagdatum in de Benelux geldt dan ook in het nieuwe land. Het recht op de buitenlandse aanvraag gaat dan met terugwerkende kracht in op deze datum. Na deze periode van zes maanden kun je je merk natuurlijk nog steeds in het buitenland laten registreren, maar dan werkt de aanvraagdatum niet meer terug tot de datum van je Benelux aanvraag. Deze prioriteitsregel geldt niet alleen voor de Benelux, het is ook mogelijk om de oudere rechten van de eerste aanvraag van je merk in een ander land in te roepen.
tip 5 | verdedig je merk, ook in het buitenland
Je krijgt het exclusieve recht op je merk door je merk te laten registreren in het merkenregister. Hierdoor kun je optreden tegen identieke merken of tegen sterk lijkende merken. Maar, je moet als merkhouder wel zélf je merk actief verdedigen. Ons bewakingssysteem, waarbij je merk wordt opgenomen, helpt daarbij. Zodra een merk wordt aangevraagd dat op jouw merk lijkt, krijg je direct een inbreukalert. Op deze manier kunnen we tijdig actie ondernemen. Bewaking van je merk kan voor alle landen in de wereld. Er is Benelux bewaking, Europese bewaking en Wereld bewaking.
Meer weten over merkregistratie in het buitenland? Bekijk onze video 'De grens over met je merk. Wat zijn de consequenties?' of lees ons blog 'Bestaat een wereldwijde merkregistratie?'.
Onel trademarks is een merkenbureau gespecialiseerd in merkbescherming voor MKB'ers. Opvallend tussen de andere merkenbureaus, omdat we direct tot de kern komen en eerlijk zijn over de mogelijkheden en valkuilen van je merk. Van ons krijg je geen eindeloze juridische analyses, maar een praktisch advies in begrijpelijke taal over de bescherming van je merk. We putten uit onze jarenlange ervaring met MKB'ers en samen maken we de juiste keuzes om jouw merk optimaal te beschermen. Loud & Clear, dat is Onel.