merkregistratie? Volg het stappenplan!
Vele brainstormsessies of juist een ingeving zijn mogelijk vooraf gegaan aan je nieuwe merk. Je hebt nu een productnaam, bedrijfsnaam of logo. Gefeliciteerd! Om te voorkomen dat anderen misbruik van jouw merk maken of hetzelfde merk gaan gebruiken, is het belangrijk het merk te beschermen.
Merkbescherming is essentieel om de investering in je merk te waarborgen. Alleen gebruik ervan geeft geen merkrechten. Bescherming op een merk verkrijg je door het vast te laten leggen in het merkenregister. Registreren dus! Maar hoe werkt dat, waar moet je beginnen? Hieronder lees je stap voor stap wat de route is voor goede merkbescherming.
Stap 1: Kies een onderscheidend merk
Een van de voorwaarden van merkbescherming is dat het merk onderscheidend genoeg is om producten en diensten van de ene onderneming te onderscheiden ten opzichte van de ander. Ook mag een merk niet beschrijvend mag zijn. ‘Milk & Fruit’ bijvoorbeeld, is een te beschrijvende naam voor een melkdrankje met fruitsmaak. Een merk mag tot slot zeker niet misleidend zijn.
In onze whitepaper 'Een goede naam verzinnen, hoe doe je dat?' lees je meer over onderscheidende merken.
Stap 2: laat ons je plannen weten
Laat ons weten wat je plannen zijn met je nieuwe merk en stel je zelf hierbij de volgende vragen:
- Voor welke producten en diensten is het merk nu en in de toekomst bedoeld?
- Wie wordt de merkhouder?
- Waar wil je het merk gaan gebruiken?
- Zijn er nog varianten zoals bijv. een logo in diverse kleuren?
Neem contact op met één van onze merkenjuristen en laat je goed adviseren.
Stap 3: doe onderzoek naar de beschikbaarheid van het merk
Door een uitgebreid onderzoek te laten doen ben je op de hoogte van alle mogelijke risico’s die het gebruik en de registratie van het merk met zich mee brengt. Zo voorkom je onverwachte opposities en rechtszaken tegen je merk. Om de beschikbaarheid van het merk te achterhalen, wordt een onderzoek verricht naar identieke en gelijkende namen in het merkenregister. Beiden kunnen namelijk een bezwaar vormen voor gebruik en registratie door jou.
Stap 4: dien een merkaanvraag in
Na onderzoek ontvang je van ons een voorstel merkaanvraag waarin merk, merkhouder, specificatie van producten en diensten, land en eventuele bijkomstige omstandigheden worden vermeld. AIs alles naar wens is dan wordt de aanvraag ingediend en de verdere registratieprocedure voor je geregeld.
Stap 5: ontvang een bewijs van registratie
Je ontvangt een bewijs van registratie na afronding van de registratieprocedure. Naast het exclusieve recht om nu het merk te gebruiken mag je ook het ®-symbool gebruiken. Dit wekt vertrouwen bij de klant en schrikt inbreukmakers af. De registratie is 10 jaar geldig en kan verlengd worden voor een volgende periode van 10 jaar.
Stap 6: bewaak je merk tegen inbreukmakers
Cruciaal voor het behoud van je merkrecht is dat je snel kunt optreden tegen inbreukmakers. Met een bewakingsabonnement ben je direct op de hoogte zodra een ander eenzelfde of sterk lijkend merk aanvraagt. We kunnen dan in een zo vroeg mogelijk stadium optreden en gebruik maken van speciale procedures bij de merkeninstanties om bezwaar te maken. Je ontvangt een inbreukalert met het gevonden merk en een advies over de acties die mogelijk zijn om op te treden tegen dit merk. Uiteraard helpen onze merkenjuristen je daar graag bij.
In ons blog 'Merkbewaking, wat is dat en hoe kan het mij helpen?' lees je hier meer over.
Stap 7: maak je dromen waar!
Jaag je ondernemersdromen na en maak van je merk een succes! Houd ons alsjeblieft op de hoogte van de ontwikkelingen van je merk: een nieuw logo, een nieuw afzetgebied of nieuwe producten of diensten die je onder het merk gaat vermarkten. Het kan allemaal van belang zijn voor de bescherming van je merk. In de tussentijd houden wij je op de hoogte van belangrijke termijnen om het merkrecht te behouden en beantwoorden wij jouw vragen over merkbescherming of inbreuk.
Lees ook ons blog 'De 10 valkuilen bij merkregistratie'.
Onel trademarks is een merkenbureau gespecialiseerd in merkbescherming voor MKB'ers. Opvallend tussen de andere merkenbureaus, omdat we direct tot de kern komen en eerlijk zijn over de mogelijkheden en valkuilen van je merk. Je krijgt van ons geen eindeloze juridische analyses, maar een praktisch advies in begrijpelijke taal over de bescherming van je merk. We putten uit onze jarenlange ervaring met MKB'ers en samen maken we de juiste keuzes om jouw merk optimaal te beschermen. Loud & Clear, dat is Onel.