Wat komt er kijken bij het registreren van een merk in het buitenland?
Heb je ambities die tot ver over onze landsgrenzen gaan? Denk dan goed na over merkbescherming in het buitenland als je van plan bent met je merk over de grens van Nederland te gaan. Je wilt natuurlijk niet dat er iemand in het buitenland met jouw merk vandoor gaat en alle energie en investeringen voor niets zijn geweest.
De oplossing is een internationale registratie van je merk in de merkenregisters van de landen waar je actief bent of gaat worden. Bijna ieder land ter wereld heeft een merkenregister. Door registratie van je merk in het merkenregister verkrijg je merkrechten. Dat betekent dat je het alleenrecht op dat merk krijgt. Daarmee kun je optreden tegen de registratie en het gebruik van eenzelfde of een gelijkend merk door anderen.
Let op! Er gaat eerst nog een stap aan vooraf. Voordat je je merk in het buitenland gaat registreren moet je wel eerst onderzoeken of het merk beschikbaar is. Zo voorkom je dat je inbreuk maakt op de oudere merkrechten van anderen. Met alle gevolgen van dien.
Eerste noodzakelijke stap: onderzoek
Door je merk te onderzoeken in de merkenregisters van de landen waar je belangen liggen, kom je te weten of een ander merk al oudere rechten heeft. Zowel identieke als sterk lijkende merken kunnen een risico vormen voor het gebruik en de registratie van je merk waardoor je het mogelijk niet kunt gebruiken en registreren.
Onel trademarks kan je helpen om de beschikbaarheid van je merken snel en kostenefficiënt te onderzoeken. Hiervoor heeft Onel zeer vooraanstaande instrumenten ontwikkeld waardoor je een lokaal advies van een merkenspecialist per land krijgt en een overkoepelend advies van Onel voor een hele regio of werelddeel. Op basis van deze uitkomst weet je waar je aan toe bent en welke acties ondernomen moeten worden. We bekijken vervolgens of de risico’s, die mogelijk uit het onderzoek zijn gekomen, beperkt kunnen worden. Als blijkt dat er geen obstakels zijn dan kan het merk direct worden geregistreerd in het merkenregister.
Lees ook ons blog 'Voorkom vervelende situaties en doe merkonderzoek in het buitenland!' of bekijk de video 'Een nieuw merk introduceren, daar komt heel wat bij kijken'.
Laat je goed adviseren bij registratie
Een merkregistratie begint met een advies over wat je precies moet registreren. Niet elke registratie heeft namelijk toegevoegde waarde en strategische keuzes zijn daarom van groot belang. Hoe je je merk internationaal maximaal kunt beschermen hangt af van je wensen, je toekomstplannen en je budget. Ons advies is hierbij cruciaal. Met onze jarenlange expertise is je merkregistratie in goede handen.
Ten eerste zijn de details van je territoriale belangen en van je toekomstplannen voor ons belangrijk. Op basis daarvan krijg je een strategisch advies waar en wat je precies moet registreren om te kunnen optreden tegen eventuele inbreukmakers. Ten tweede kunnen we adviseren welk type registratie het beste voor jou is aan de hand van je budget, je commerciële activiteiten en toekomstplannen. Er gelden in het ene land bijvoorbeeld andere regels dan in het andere land. Dat kan bepalen dat een bepaalde route van registreren in jouw situatie beter is dan een andere route. Er zijn drie mogelijkheden:
- een Nationale registratie in elk land afzonderlijk.
- een Europese Unie registratie voor alle EU-landen.
- een Internationale registratie voor meerdere landen naar keuze.
Als je nog geen merkrechten in de Benelux hebt, adviseren wij meestal om te beginnen met een merkregistratie in de Benelux. Dit is relatief eenvoudig en voordelig. Binnen enkele maanden weet je dan of er niemand bezwaar maakt tegen jouw merkaanvraag. Je hebt zes maanden prioriteit in het buitenland na de aanvraag van de Benelux merkregistratie. Dit betekent dat je voorrang hebt op anderen. Registreer je het merk binnen een half jaar ook in andere landen, dan geldt hierbij de datum van de Benelux aanvraag. Waar en hoe je jouw merk in het buitenland kan registreren lees je hieronder.
Wil je met jouw merk de grens over? begin vandaag nog!
Regeren is vooruitzien. Dat geldt helemaal voor merkregistratie in andere landen. Wil je binnen enkele jaren actief worden in een ander land, begin dan vandaag nog met de merkregistratie. Je moet hiervoor zeker 5 jaar vooruit kijken.
Merk geregistreerd? Verdedig het! Bewaking helpt je daarbij.
Eenmaal je merk geregistreerd, dan moet je als merkhouder wel zélf je merk actief verdedigen. Met de registratie van een merk krijg je het exclusieve recht op het merk, waardoor je kunt optreden tegen identieke merken of tegen merken die erg op jouw merk lijken. Maar ook al is jouw merk geregistreerd, een aanvraag van eenzelfde of gelijkend merk weigert de merkeninstantie niet. Het initiatief om bezwaar te maken ligt bij de merkhouder zelf. Maar hoe weet je of een bezwaarlijk merk wordt aangevraagd?
Onel trademarks heeft hier een mooie oplossing voor. Als je je merk opneemt in ons merkenbewakingssysteem en een merk wordt ingediend dat op jouw merk lijkt, dan ontvang je een inbreukalert. We kunnen dan samen met jou tijdig actie ondernemen. Een registratie van een merk is één, maar een actieve verdediging tegen inbreukmakers is minstens zo belangrijk.
De voordelen van bewaking:
- Merkbewaking is een essentieel onderdeel van actieve bescherming van een merk.
- Merkbewaking werkt kostenbesparend. Je kunt de dure gang naar de rechter vermijden door gebruik te maken van speciale bezwaarprocedures.
- Met merkbewaking weet je in een zo vroeg mogelijk stadium of er inbreuk op je merk wordt gepleegd zodat de schade aan het merk kan worden beperkt.
- Door merkbewaking kun je snel optreden en is een wederpartij eerder geneigd zijn voorbereidingen te stoppen dan wanneer hij zijn merk of handelsnaam al enige tijd gebruikt.
Wil je meer weten over bewaking? Lees dan onze blogs 'De soorten merkbewaking op een rij' en 'Merkbewaking, wat is dat en hoe kan het mij helpen?'.
Meer informatie over jouw merk in het buitenland?
Wacht niet, maar neem contact op met één van onze ervaren merkenjuristen als je plannen hebt om je merk in het buitenland te gebruiken. Elk land heeft andere wetgeving en elk type registratie heeft zijn voor- en nadelen. Waar ter wereld je belangen ook liggen, wij kennen de weg in de registratieprocedures en geven graag advies.
Wil je meer informatie over merkbescherming in het buitenland? Lees dan ook onze blogs 'Je merk vastleggen in het buitenland? 5 tips op een rij!' of 'Wat houden de verschillende merkregistratiesystemen in?'. Of misschien wil je onze video 'De grens over met je merk. Wat zijn de consequenties?' bekijken.
Onel trademarks is een merkenbureau gespecialiseerd in merkbescherming voor MKB'ers. Opvallend tussen de andere merkenbureaus, omdat we direct tot de kern komen en eerlijk zijn over de mogelijkheden en valkuilen van je merk. Van ons krijg je geen eindeloze juridische analyses, maar een praktisch advies in begrijpelijke taal over de bescherming van je merk. We putten uit onze jarenlange ervaring met MKB'ers en samen maken we de juiste keuzes om jouw merk optimaal te beschermen. Loud & Clear, dat is Onel.